Początkująca Pani domu

Wpisy

  • poniedziałek, 30 lipca 2012
  • wtorek, 17 lipca 2012
    • Dietetyczne pieguski

      Ciasteczka polecam dla wszystkich dbających o linię. Zawierają bardzo mało tłuszczu i są naprawdę przepyszne :)

      Składniki:
      - 40g masła
      - 20g cukru
      - 1 jajko
      - 150g mąki
      - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      - 25g rodzynek
      - 25g gorzkiej czekolady


      Sposób wykonania:

      Miękkie masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajko i jeszcze chwilę ucieramy. Dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz drobno pokrojoną czekoladę i rodzynki. Zagniatamy ciasto i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na pokrytej papierem do pieczenia blasze, lekko spłaszczając kulki. Pieczemy w 200 st. ok. 15 minut.
       

      Powinno Wam wyjść ok. 20 sztuk. Jedna sztuka ma 60 kcal.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      bea2a
      Czas publikacji:
      wtorek, 17 lipca 2012 22:27
  • wtorek, 03 lipca 2012
    • Ryby morskie - im więcej tłuszczu tym lepiej :)

      Nie od dziś wiadomo, że ryby są bardzo zdrowe. Powinniśmy je jeść 2-3 razy w tygodniu. Ktoś z Was tyle je? Jeśli nie to pora zacząć. Wystarczy zjeść raz w tygodniu rybę na obiad i dwa razy jako przekąskę, np. łososia lub makrelę wędzoną. Do najzdrowszych ryb należą ryby morskie, w tym łosoś, makrela, tuńczyk, sardynki, dorsz oraz śledź. Ich tłuszcz obniża poziom złego cholesterolu u ludzi. Łosoś jest najtłustszy, a zarazem najsmaczniejszy. Można go przyrządzać na wiele sposobów, poczynająć od grillowanego a kończąc na gotowanym. Dzisiaj mam dla Was propozycje łososia pieczonego w folii w piekarniku. Palce lizać :)

      Składniki (dla 2 osób):
      - łosoś w dzwonkach - 2 duże sztuki
      - koperek - 4 łyżki
      - cytryna
      - sól, pieprz
      - łyżka masła



      Sposób przygotowania:
      Łososia polać z obu stron sokiem z cytryny. Przyprawić solą i pieprzem, posypac koperkiem oraz obłożyć plastrami cytryny bez skórki. Zawinąć w folię aluminiową. Piec w 170 st. ok. 30 minut. Polecam do tego zapiekane ziemniaczki, które najpierw trzeba obrać i obgotować w słonej wodzie 4 minuty. Piec razem z rybą. Żeby nie przykleiły się do blachy trzeba wysmarować ją oliwą z oliwek. Czyż nie jest to proste? 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      bea2a
      Czas publikacji:
      wtorek, 03 lipca 2012 18:39
  • sobota, 30 czerwca 2012
    • Pizza na cienkim cieście

      Dzisiaj super szybki przepis na smaczą pizzę na cienkim cieście. Niebo w gębie :)

      Składniki na ciasto:
      - 2 szklanki mąki
      - 3/4 szklanki ciepłej wody
      - 30g drożdży
      - oliwa
      - 1/2 łyżeczki soli

      Składniki na sos:
      - 1 pomidor średniej wielkości
      - 3 ząbki czosnku
      - 1/3 cebuli
      - sól, pieprz, bazylia, oregano

      Dodatki:
      - salami
      - 1/2 cukinii
      - 2 pomidory
      - 1 mozzarella w kulce
      - 1/2 papryki czerwonej
      - przyprawy wg uznania
      - kilka listków świeżej bazylii

      Sposób przygotowania:
      Do miski wsypujemy mąkę. W ciepłej wodzie rozrabiamy drożdże aż się całkowicie rozpuszczą. Wodę z drożdżamy wlewamy do miski, dodajemy sól oraz oliwę i wyrabiamy ciasto na gładką masę. Formujemy w kulę i zostawiamy w przykrytej ręcznikiem misce na 30 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 250 st. i przygotowujemy resztę składników. Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki. Wrzucamy do rondla i dusimy aż przybierze postać płynną. Cebulę i czosnek drobno siekamy, dodajemy do sosu pomidorowego, przyprawiamy. Wszystko razem miksujemy na gładką masę. Po 30 minutach ciasto wyrabiamy jeszcze przez 1 minutę i rozwałkowujemy bardzo cienko. Blachę smarujemy oliwą i kładziemy cienkie ciasto. Na cieście rozsmarowujemy sos pomidorowy, układamy salami, cukinie (pokrojoną w plasterki), paprykę (pokrojoną w paseczki), pomidory (pokrojone w plasterki), posypujemy przyprawami. Na wierzchu układamy cienkie plastry mozzarelli. Tak gotową pizzę wkładamy do nagrzanego piekarnika na 8-10 minut. Na koniec posypujemy pizzę świeżymi listkami bazylii. Voila !

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      bea2a
      Czas publikacji:
      sobota, 30 czerwca 2012 15:14
  • wtorek, 26 czerwca 2012
    • Ciasto drożdżowe z truskawkami

      Prostszego ciasta to chyba nigdy nie robiliście :)

      Składniki:
      - 1 opakowanie świeżych drożdży (100g)
      - 3/4 szklanki cukru
      - 1 opakowanie cukru waniliowego
      - 1 szklanka mleka
      - 3/4 szklanki oleju
      - 4 roztrzepane jajka
      - 5 szklanek mąki pszennej

      - 800g dowolnego owocu: np. jabłka, truskawki, śliwki, rabarbar (a to akurat warzywo)

      Kruszonka:
      - 125g masła (pół kostki)
      - 1 szklanka mąki
      - 1 szklanka cukru


      Sposób przygotowania:

      Wszystkie składniki wkładamy do miski wg kolejności podanej powyżej. Nie mieszamy - po prostu wrzucamy jedno na drugie. Oczywiście pomijamy owoce bo narazie robimy samo ciasto. Na końcu dajemy 4 szklanki mąki (1 szklankę dodamy później). Przykrywamy miskę ręcznikiem kuchennym i odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. Masło musi być dobrze schłodzone. Kroimi je w kosteczkę, wrzucamy do miski razem z mąką i cukrem i wyrabiamy szybko dłońmi, aż wytworzą się małe grudki. Odstawiamy do lodówki. Po 2 godzinach mieszamy łyżką ciasto na gładką masę i dodajemy pozostałą 1 szklankę mąki. Również mieszamy na gładką masę. Ciasto wykładamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Układamy na wierzchu owoce. Ja miałam truskawki. Posypujemy kruszonką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 40 minut. Voila !
      Prawda, że proste?

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      bea2a
      Czas publikacji:
      wtorek, 26 czerwca 2012 22:02
    • Piersi z kurczaka w szynce parmeńskiej z sosem pesto

      Danie dla łasuchów :)

      Składniki (dla 2 osób):
      - pierś z kurczaka - ok. 200g
      - szynka parmeńska lub delikatna (z Biedronki) - 4 plastry
      - fasolka szparagowa - 400g
      - pesto zielone (gotowe w słoiczku) - 3 łyżki
      - 4 łyżki mleka
      - 1 łyżka oliwy z oliwek



      Sposób przygotowania:

      Fasolkę szparagową ugotować w wodzie z solą. Pierś z kurczaka przekroić wzdłuż, tak żeby powstały cienkie plastry. Powstałe dwa kawałki przekroić na pół. Posolić i popieprzyć z obu stron i owinąć każdy kawałek szynką parmeńską. Podsmażyć na oliwie z oliwek z obu stron po ok. 5 minut. Zalać mlekiem i dodać 3 łyżki pesto. Dodać do całości fasolkę szparagową. Podawać z ryżem. 

      Następnym razem zrobię piersi nadziewane :) 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      bea2a
      Czas publikacji:
      wtorek, 26 czerwca 2012 18:54
  • poniedziałek, 25 czerwca 2012
  • niedziela, 20 maja 2012
    • Sałatka cesarska

      Idealna do pracy na lunch. Bardzo szybka, tania i pyszna. Do sałatki polecam kromkę razowego chleba :)

      Składniki (dla 1 osoby):
      - 1 szklanka poszatkowanej sałaty lodowej (lub innej wg upodobania)
      - 1/2 piersi z kurczaka
      - 3 pomidorki koktajlowe lub 1 mały zwykły pomidor
      - 1/2 porcji sosu winegret z paczki
      - 3 sucharki


      Sposób przygotowania:

      Sałatę układamy w miseczce (lub w plastikowym pojemniku, jeśli zabieramy sałatkę do pracy). Pierś z kurczaka obsypujemy przyprawami, które preferujemy. Ja daję przyprawę gyros, sól i pieprz. Grillujemy na patelni grillowej lub smażymy na łyżce oliwy z oliwek na patelni teflonowej. Usmażoną pierś kroimy w paseczki, pomidorki kroimi w ćwiartki i oba składniki układamy na sałacie. Sucharki kroimi w mała kosteczkę i posypujemy nimi sałatę. Wszystko polewamy sosem winegret. Odstawiamy do lodówki lub opcjonalnie zabieramy w pojemniczku do pracy. Sałatkę można zjeść po jakieś godzinie jak już sucharki zdążą zmieknąć od sosu. Pycha :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      bea2a
      Czas publikacji:
      niedziela, 20 maja 2012 21:17
    • Ciasto 3 BIT

      Składniki na kwadratową blaszkę:

      - 6 paczek ciastek petit-beurre (paczki po 100g)
      - 1 puszka masy kajmakowej (400g)
      - 120g masła
      - 2,5 szklanki mleka
      - 1/2 szklanki cukru
      - opakowanie cukru waniliowego
      - 3 jajka
      - 3 łyżki mąki pszennej
      - 4 łyżek mąki ziemniaczanej
      - 250 ml śmietanki 30% i 1 łyżka cukru pudru
      - 50g gorzkiej czekolady


      Sposób przygotowania:

      Na blaszce układamy 1 warstwę petit-beurre. Masę kajmakową podgrzewamy w garnuszku i wylewamy na herbatniki. Na wierzchu układamy kolejną warstwę ciastek. W garnku rozpuszczamy masło w 1,5 szklanki mleka z cukrem i cukrem waniliowym. Oddzielnie miksujemy jajka z mąką i pozostałym mlekiem. Zmiksowaną masę wlewamy do gorącego mleka z masłem i energicznie mieszamy żeby nie powstały grudki. Jeszcze gorącą masę wylewamy na herbatniki, przykrywamy kolejną warstwą herbatników (powinny być w sumie 3 warstwy). Po przestygnięciu owijamy blachę folią spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 12h. Po tym czasie ubijamy śmietanę 30%, na końcu dodając 1 łyżkę cukru pudru. Wykładamy na wierzch ciasta i posypujemy startą na tarce czekoladą. Gotowane do pałaszowania :) 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      bea2a
      Czas publikacji:
      niedziela, 20 maja 2012 20:13
  • niedziela, 13 maja 2012
    • Ciasto Izaura

      Składniki na ciasto:

      - 25 dag margaryny
      - 1 ½ szklanki cukru
      - 3 łyżki kakao
      - 5 łyżek wody
      - cukier waniliowy
      - 4 jajka
      - 1 ½ szklanki mąki
      - 3 łyżeczki proszku do pieczenia

      Masa serowa:

      - 50 dag sera
      - 10 dag masła
      - 4 jajka
      - 1 szklanka cukru


      Sposób wykonania:

      W rondlu roztapiamy margarynę z cukrem, kakao, wodą i cukrem waniliowym. Gotujemy 5 minut. Po przestudzeniu dodajemy 4 żółtka i dobrze mieszamy. Pół szkanki zostawiamy na polewę. Do pozostałej masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz ubitą pianę z 4 białek. Powstałe ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Przygotowujemy masę serową. Miksujemy masło z cukrem i jajkami. Na koniec dodajemy ser, dokładnie mieszając. Powstałą masę serową wylewamy na ciasto czekoladowe. Pieczemy w rozgrzanym do 180 st. piekarniku ok. 60 minut. Po przestudzeniu ciasta polewamy je pozostałą masą czekoladową. Mój sernik trochę upadł ale można temu zapobiec pozostawiając go w uchylonym piekarniku ok. 60 minut po upieczeniu. Serniki nie lubią gwałtownych zmian temperatur.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      bea2a
      Czas publikacji:
      niedziela, 13 maja 2012 19:16

Wyszukiwarka

Autorzy

Zakładki

Kanał informacyjny

Opcje Bloxa